99+ Theme dan Template WordPress Percuma Untuk Blog WordPress Anda

by Baloot MX

in Developer,WordPress

Anda semua sering mengambil masa yang lama untuk mencari theme untuk blog WordPress? Kini anda tidak perlu lagi menghabiskan masa dengan sia-sia untuk mencari theme yang lawa. Kesemuanya telah pun disenaraikan kat dalam 1 post kat blog aku. Bukan 20, 40, 60, tapi 99 theme WordPress yang berkualiti tinggi. Ianya adalah PERCUMA untuk digunakan. Hanya untuk blog WORDPRESS yang menggunakan hosting dan domain sendiri sahaja. :D

Mari mencuci mata anda sekarang wahai pengguna blog WordPress di Malaysia. Bagaimana untuk memilih design yang sesuai dengan blog anda? Pastikan anda memilih berdasarkan LAYOUT blog tersebut. Bukan kerana graphic dalam theme. Sebab nanti semua graphic tu akan bertukar selepas anda install ke-dalam blog anda. Jika anda juga merupakan seorang Web Developer, sudah pasti anda akan memilih jenis LAYOUT terlebih dahulu, kerana semua graphic, warna dan lain-lain boleh di-ubah kemudian.

Jika anda seorang pengguna blog WordPress yang tak nak ubah apa-apa, lebih baik tengok design terlebih dahulu, kemudian barulah disesuaikan dengan layout. Sebab kemungkinan untuk redesign adalah sangat kecil bagi anda, so, tumpukan dalam mencari design dahulu. Bukan layout. Terdapat 3 jenis kategori theme kesemua dibawah:

Blog dan Portfolio Theme

Theme di bawah kategori ini sesuai untuk laman web WordPress yang lebih bercirikan blog atau portfolio. Jika anda tidak mahu menghadapi apa-apa kesulitan semasa Create Post di dalam blog WordPress, theme-theme ini amatlah sesuai.

Irresistible | Demo

wptheme3

One Room | Demo

theme blog wordpress percuma

Elegant Grunge | Demo

theme blog wordpress percuma

Typebased | Demo

wordpress web developer

Blog Theme | Demo

wordpress web developer

Colourise | Demo

theme blog wordpress percuma

Cellar Heat | Demo

theme blog wordpress percuma

Pixeled | Demo

theme blog wordpress percuma

Outdoorsy | Demo

theme blog wordpress percuma

Vector Flower | Demo

theme blog wordpress percuma

Magaling | Demo

theme blog wordpress percuma

WildDreams | Demo

theme blog wordpress percuma

WPESP | Demo

theme blog wordpress percuma

Portfolio Press | Demo

theme blog wordpress percuma

Black Pearl | Demo

theme blog wordpress percuma

Masinop | Demo

theme blog wordpress percuma

WP Coda | Demo

theme blog wordpress percuma

Google Chrome | Demo

theme blog wordpress percuma

Miniblog | Demo

theme blog wordpress percuma

Absynthe | Demo

theme blog wordpress percuma

Blue Diamond | Demo

theme blog wordpress percuma

Black Power | Demo

theme blog wordpress percuma

Old School | Demo

theme blog wordpress percuma

Nami

theme blog wordpress percuma

Freemium | Demo

theme blog wordpress percuma

Fholio | Demo

theme blog wordpress percuma

Versatility Lite | Demo

theme blog wordpress percuma

Curious | Demo

theme blog wordpress percuma

Sketchy | Demo

theme blog wordpress percuma

SandDollar | Demo

theme blog wordpress percuma

Fusion | Demo

theme blog wordpress percuma

Matalag | Demo

theme blog wordpress percuma

Typogriph | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan blog wordpress

Coffee Desk | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan blog wordpress

Andrea 0.3 | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan blog wordpress

Magazine dan Corporate Themes

Theme laman blog WordPress jenis Magazine dan Korporat sesuai untuk blog yang mempunyai banyak kategori dan ingin asingkan kategori tersebut kepada bahagian-bahagian tertentu di Main Page. Kebiasaannya, setiap post yang menggunakan theme jenis Magazine ini hendaklah mempunyai gambar Thumbnail di sebelah artikel di Main Page. Amat menarik dan cantik.

Skyye News | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Meta-Morphosis | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

The Latest | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Scarlett | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Turnout Mag | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

MegaNews | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

SchemetMag | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

TransGravita | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Chara | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Marcelle | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Red Accent | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Parchment | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

ThemePod | Demo

wptheme34

The Pinnacle | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

MMOZine (Make Money Online) | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

GameZine | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Milano | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

ZinMag Theme | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

IsoThermNews | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

CorporateMag | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

CryBook | Demo

theme blog wordpress percuma - perkhidmatan laman web blog wordpress

Photoblog dan Gallery Themes

Jika anda mahu blog anda sebagai album gambar atau galeri, theme Photoblog amat sesuai untuk blog anda tersebut. Lihatlah contoh-contoh laman blog WordPress yang menggunakan theme ini. Menarik bukan?

PhotoMadness | Demo

wptheme46a

Snapshot | Demo

wptheme46

AutoFocus | Demo

wptheme47

Futurosity Aperio Prototype | Demo

wptheme48

Linquist | Demo

wptheme49

Fototolia | Demo

wptheme50

ViewPort | Demo

wptheme51

Folio Elements | Demo

wptheme52

iQ2 | Demo

wptheme53

F8 Lite | Demo

wptheme55a

The Unstandard WP 2.7 | Demo

wptheme55b

Minimal & Clean Themes

Jenis theme WordPress yang paling minima penggunaan imej sebagai theme. Loading laju dan kedudukan layout yang teratur. Kalau anda minat yang jenis simple n kemas, theme Minimal ini amat sesuai untuk anda. Jadi, dalam post anda, boleh banyakkan lagi gambar-gambar kerana server loading gambar untuk theme minimum. Untuk pengetahuan anda semua, blog aku ni menggunakan theme yang Minimal.

MagZine | Demo

wptheme56

Equilibrium | Demo

wptheme57

Fontella | Demo

wptheme58

Minimo | Demo

wptheme59

Oulipo | Demo

wptheme60

Manifest | Demo

wptheme61

Modern Clix | Demo

wptheme62

Sharpfolio | Demo

wptheme63

Sator-ii | Demo

wptheme64

Undedicated | Demo

wptheme66

Clean Home | Demo

wptheme67

Sans-serif Racer | Demo

wptheme69

Lead

wptheme70

Grid Focus 2.7 | Demo

wptheme70a

Cardeo | Demo

wptheme43

Gigantic | Demo

wptheme43a

Smashing Magazine Themes

Theme yang terbaik dan tercantek daripada Smashing Magazine. Satu laman blog yang menjadi kegemaran aku untuk melawat tiap-tiap hari. Memang mantop. Kesemua theme-theme yang dihasilkan oleh Group Smashing Magazine menjadi kegemaran aku sejak mula-mula kenal dengan WordPress ni.

Imprezz | Demo

wptheme71

Compositio | Demo

wptheme72

Vintage and Blues | Demo

wptheme73

ASCII One | Demo

wptheme74

Black Magic | Demo

wptheme75

Color Paper | Demo

wptheme76

Cellar Heat | Demo

wptheme77

Simply Ornate | Demo

wptheme78

Agregado | Demo

wptheme79

Notepad Chaos | Demo

wptheme80

WordPress Fun | Demo

wptheme80a

Magazeen | Demo

wptheme80b

Gallery | Demo

wptheme80c

Infinity | Demo

wptheme80d

Theme WordPress Yang Unik

Koleksi theme laman blog WordPress yang unik. Contohnya untuk buat laman web kedai online. Untuk Maintenance Mode. Gunakan theme Maintenance Mode dibawah ini untuk jadikan blog WordPress anda kelihatan unik semasa proses baik-pulih.

Changing Room | Demo

wptheme81

UnderCon | Demo

wptheme82

Crafty Cart | Demo

wptheme83

WP-Dashboard Like | Demo

wptheme83a

HELLBiscuits | Demo

wptheme83e

Dah puas cuci mata ke? Haha.. Apa lagi, jom tukar theme blog WordPress anda semua. Tapi hanya self-hosted blog sahaja tau. Kalau guna blog WordPress.com, takleh guna theme-theme diatas. Jangan lupa untuk bookmark post ini untuk rujukan di masa hadapan.

Apa pendapat anda semua tentang theme-theme di-atas?

Kongsikan bersama-sama aku di ruangan komen di bawah ini ye.. :D

Photo Credit: SmashingMagazine.com

{ 41 comments… read them below or add one }

naz July 22, 2009 at 4:00 pm

waw, byknyeee theme yg sgt cool. peniang siak kepala nk tgk :P

Reply

naz July 22, 2009 at 4:09 pm

waw,good list! byk theme,pening siak kepala nak tgk :)

Reply

KhairiL July 22, 2009 at 11:01 pm

wow, byk lawa2
blh letak 1 kat blog WP ni
hehe..thnx

KhairiL’s last blog post..Siaran Tergendala

Reply

mohdisa July 23, 2009 at 3:09 pm

@baloot, oic dari thesis yerk? ades…ssh benor aku nak mengedit. aku pun duk study2…ko ushar la hehe…aku edit2 skit smlm.

Reply

rahmanbasri August 21, 2009 at 11:47 am

Waaahhhhhh!!!

banyaknyer… Semua mantop!!

Nak pilih mana satu erk? Teruja dengan semua theme…

Nampaknya Blog saya bakal berwajah baru… kihkih..

Terima kasih Baloot…

“..Sharing is Sexy..!!”

Reply

Jmay September 12, 2009 at 2:21 pm

Pergh..chantek bro..sgt cantik theme2 tuh..aku da bookmark da blog bro..next time nk cri theme xyah gi jauh2..haha..Thanks bro! :)

Reply

aizuddin April 14, 2010 at 10:31 am

byk gak yg mntap kat sini..theme aku tak de ke?hehe

Reply

aidil_edy July 23, 2010 at 8:38 pm

blog aku sekarang dah bertukar jadi theme scarlete love it huhuhu…. meh ler tengok weh hehe…

Reply

Baloot MX July 27, 2010 at 6:19 am

@aidil_edy: Dah tengok dah.. Niceeee~! Sesuai dengan ‘iguana hijau’ kat tepi bawah tu. Hahaha.. Anyway thanks lawat blog aku ni bro.. :)

Reply

hafizmd March 28, 2012 at 2:31 pm

cantek semuanya…pening pale aku nak pilih…

bro, themes yg bro guna sekarang nipun minimal jugak ke?

pe2pun, thanks berkongsi…mmg best!

Reply

Baloot MX April 5, 2012 at 5:38 pm

Hafizmd: Yup theme yang aku guna sekarang pun jenis minimal. Simple dan fast loading. Design blog bro pun cantik. Minimal dan fast loading. Salam kenal bro :)

Reply

ryn May 8, 2013 at 11:58 pm

bila dah download..nak letak pada blog wordpress mcm mana ye??

Reply

kuladi May 10, 2013 at 11:36 pm

Berpinar mata nak tengok tuan!. terlalu cantik dan menarik sampai tak tahu mana satu nak dipilah dan digunakan. Kalau nak gunakan theme ni kita boleh modify ke tuan?footer mcm mana?ads mcm mana?terima kasih tuan

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: