8 Sumber Tutorial Untuk Pengguna Baru Blog WordPress (Beginners Guide)

by Baloot MX

in WordPress

malaysia-wordpress-developer

Pengguna blog yang menggunakan platform WordPress semakin ramai di Malaysia. Terima kasih juga buat Bro SmartZul untuk produk beliau yang memang banyak membantu orang ramai dalam dunia blogging. Secara tidak langsung, pengguna WordPress di Malaysia makin ramai dan banyak yang telah beralih daripada Blogspot ke WordPress. Tahniah untuk anda yang berjaya membuat satu perubahan. :)

Blog WordPress lebih nampak professional jika dibandingkan dengan blog Blogspot. Lebih mesra pengguna dan mesra Search Engine. Disebabkan masih ramai pengguna WordPress di Malaysia mencari-cari sumber yang boleh dibaca untuk Tutorial WordPress, disini aku akan senaraikan tutorial khas untuk pengguna baru WordPress.

8 Sumber Tutorial Khas Untuk Pengguna WordPress Baru:

  1. WordPress For Beginners
  2. Top 10 Video Tutorial for WordPress Beginners
  3. WordPress For Beginners – Resources
  4. WordPress Video Tutorials (YouTube)
  5. Beginners Guide on WPBeginner.com
  6. Getting Started With WordPress
  7. The Beginner’s Guide to Tricking Out Your WordPress Blog
  8. How to WordPress TV

Anda boleh membaca kesemua tutorial-tutorial WordPress diatas secara PERCUMA. Dan tinggalkan komen dibawah sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan yang berkaitan dengan WordPress.

{ 22 comments… read them below or add one }

paklong a.k.a ecard October 3, 2009 at 5:12 pm

terimakasih atas perkongsian ini

Reply

paklong a.k.a ecard October 3, 2009 at 5:15 pm

link no7 dan no8 adalah sama…………..

Reply

Baloot MX October 3, 2009 at 5:27 pm

Link update! TQ Paklong for remind me :)

Reply

Adney October 3, 2009 at 5:25 pm

TQ BAloot+is+me……. hehe

Reply

Baloot MX October 3, 2009 at 5:29 pm

Thats me. Heh.. Bila nak letak gravatar gambar ko lak ni Adney? :p

Reply

Adney October 3, 2009 at 5:34 pm

x leh…… aku x hensem…… kah2

Reply

Baloot MX October 9, 2009 at 9:24 pm

Ko tak hensem.. tapi jambu.. hehe.. Orait la tu, awek suka laki jambu ni.. :p

Reply

aktechpage.com October 3, 2009 at 6:16 pm

Inilah yang ku cari2 selama ini, bole la nanti aku forwarkan link2 tutorial ini nanti kpd member aku yang baru nak belajar blogging…

TQVM Bro

Reply

Baloot MX October 9, 2009 at 9:25 pm

Orait bro.. No problem.. :) Ramai lagi yg baru nak belajar Wordpress ni.. Kalau bro wat tutorial Wordpress pun orait jugak.. Hehe

Reply

Kobot Dauni October 3, 2009 at 9:51 pm

Info yang bagus..thanks.

ebook Smartzul tentang panduan blogging memang ‘power’. saya pun berguru dengan Smartzul juga.

Reply

Baloot MX October 9, 2009 at 9:31 pm

Mmg bagus produk BloggingKit dari bro SmartZul tu.. 5 star dari aku.. Hehe.. Lagipun bro smartzul tak kedekut ilmu kan.. Dan banyak membantu newbie2.. Ada forum tertutup lagi.. :)

Reply

samanosuke_04 October 4, 2009 at 12:47 am

hoho.. wordpress memang senang, aku memang rekomen giler guna wordpress.. hohoho… kekadang kalo yang dah pandai sket2 komputer tue, takyah tutorial pun dah bleh pasang blog..

Reply

Baloot MX October 9, 2009 at 9:32 pm

Aku mula belajar Wordpress dulu pun main belasah jek. Pastu tanya Pakcik Google cket untuk belajar buat theme Wordpress.. Kat codex.wordpress.org tu pun dah cukup sebenarnya. Kena rajin baca je.. :)

Reply

Anarm October 4, 2009 at 3:27 pm

wordpress FTW!!

Reply

haritz October 5, 2009 at 3:31 pm

macam hotel lima bintang wp ni..

Reply

mohdisa October 9, 2009 at 5:44 am

thanks for sharing bro. :)

Reply

Ama October 9, 2009 at 5:12 pm

wah blog baloot ni makin byk tutorial yang best2..anyway thanks baloot 4 sharing da best tutorials:)
leh gune tuk cantikkn lagi blog Ama yg sedia hodoh tu..hehehe

Reply

Adney October 9, 2009 at 11:32 pm

Akhirnye aku da letak gambar betul :D

Jambu buat ape.. x best

Reply

Baloot MX October 10, 2009 at 8:13 am

Ha ni baru betul.. Hee.. Kan kacak lagi hensem tu.. :p

Reply

Fafah November 27, 2009 at 5:05 pm

Salam…ehm nk nk cari template or theme tuk wordpress eik…aku baru nk buat wordpress, jd xtau nk ner cari…terkial2 gak la nk carinyer…hehe…

Reply

fulblogger March 30, 2010 at 5:27 pm

Salam kenal, panduan blogging complet.

Reply

Alin Marlini November 26, 2012 at 8:53 pm

Salam,

saya menghadapi masalah tidak boleh upload gambar untuk entri2 baru. Mohon bantuan.

Thanks

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: