10 Tutorial Untuk Website Developer Merekabentuk Blog WordPress

by Baloot MX

in Tutorial,WordPress

Kebolehan untuk merekabentuk laman web/blog menggunakan platform WordPress adalah kemahiran yang PERLU untuk setiap web developer / web designer pada hari ini. Semakin hari semakin banyak blog di-bina menggunakan platform WordPress dan platform Blogspot (Blogger.com) hampir tidak di-gunakan lagi oleh blogger sekarang.

Antara sebab utama WordPress menjadi pilihan utama blogger sekarang adalah OPEN SOURCE, mudah di-kendalikan, lebih mesra pengguna, mesra Search Engine (Google, MSN, Yahoo), support forum yang banyak serta sentiasa di-update oleh WordPress sendiri.

Sebelum anda mencuba tutorial yang disenaraikan dibawah ini, aku syorkan supaya anda biasakan diri terlebih dahulu dengan WordPress Codex dan Theme Development menggunakan platform WordPress.

Disini aku senaraikan 10 Tutorial yang PERLU di-baca dan di-praktiskan oleh setiap web developer / web designer.

Designing for WordPress

designing_for_wordpress

How to Create WordPress Themes from Scratch (ThemeTation)

How to Create WordPress Themes from Scratch

How to Make a Control Panel for Your WordPress Theme (Cats Who Code)

How to Make a Control Panel for Your WordPress Theme

How to Create a WordPress Theme from Scratch (NetTuts)

How to Create a WordPress Theme from Scratch

Build a Newspaper Theme with WP_Query and the 960 CSS Framework (NetTuts)

Build a Newspaper Theme with WP_Query and the 960 CSS Framework

Build a Basic Newspaper Layout with WordPress and jQuery (NetTuts)

Build a Basic Newspaper Layout with WordPress and jQuery

So You Want to Create WordPress Themes huh? (WP Designer)

So You Want to Create WordPress Themes

How to Create a WordPress Template / Theme (Aneko Studios)

How to Create a WordPress Template or Theme

Dissection of a WordPress Theme (Urban Giraffe)

Dissection of a WordPress Theme

Developing a WordPress Theme (Deziner Folio)

Developing a WordPress Theme

Ruang Pengiklanan:

{ 27 comments… read them below or add one }

Luth Textile March 27, 2010 at 8:51 pm

ermmm… hebat2! aku taktau pon benda2 gini. TQ

Reply

Baloot MX March 28, 2010 at 4:57 pm

@Luth Textile: Lepas ni boleh wat tutorial theme Wordpress menggunakan Adobe Photoshop pulak ye bro Luth. :)

Reply

paklong March 28, 2010 at 8:38 am

wow ………… yang ku cari dah jumpa. Thanx Baloot

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:49 pm

@paklong: TQ Paklong sudi datang melawat sambil membaca blog aku. :)

Reply

zuls March 28, 2010 at 1:35 pm

hebat2! terima kasih berkongsi.. aku pakai dua-dua. blogger dan wordpress, sekarang ni blogger punya template pun dah banyak juga improvement..

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:48 pm

@zuls: Betul, template Blogger pun dah makin menarik sekarang kan. Cuma kena customize cket sbb widgetnya guna HTML biasa saja kan. Not bad untuk beginner n blogger yang baru berjinak-jinak dengan dunia blogging. :)

Reply

aktechpage.com March 28, 2010 at 4:22 pm

thx bro baloot,
kena masukkan dlm list ni :) …

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:46 pm

@aktechpage.com: TQ bro.. Anyway aku dah balik KB. Boleh la kalu nak jumpa kawe gak. Hari sabtu/ahad ni boleh jugak. :)

Reply

Syuxx March 28, 2010 at 6:31 pm

Thanks untuk tutorial ni!
Nak buat wp theme ni memang kena master cara nak slicing psd, convert psd ke html dan kemudian baru masukan loop wordpress.
Fuhhh ..

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:37 pm

@Syuxx: Tak semestinya design Wordpress theme daripada PSD file. Boleh jugak design daripada basic HTML dan masukkan loop Wordpress utk dijadikan sistem blog Wordpress.

Kalau slice from PSD to Wordpress, tu dah dikira MAHIR dalam design Wordpress. Hehe. Aku lebih suka redesign daripada design premium sebab jimatkan masa dan free hassle. :)

Reply

samanosuke_04 March 29, 2010 at 11:00 pm

hehe, penah blajar dulu.. tapi stop tengah jalan, sebab tak paham sangat coding.. last2 aku amik surface jer supaya xbodoh sangat dan bleh gak adjust2 incase ade glitch dalam design2 kat blog aku.. hohoho

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:30 pm

@samanosuke_04: Bagus dah tu bro. Lain2 design lain2 coding. Kalau slice daripada PSD lagi rumit tu. Setiap inci ada kiraan coding css tersendiri. Hehehe.. :)

Reply

paklong April 5, 2010 at 10:21 am

boleh ke buat website 5 page guna Wordpress ?

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:13 pm

@paklong: Maksud paklong tu camane ye? Nak buat website 1 page pun boleh je guna Wordpress. :)

Reply

blinkky April 6, 2010 at 2:08 am

Bagus ni, boleh belajar buat theme sendiri =)

Reply

abemogi April 6, 2010 at 2:40 am

terima kasih perkogsian tip ini

Reply

Baloot MX April 6, 2010 at 12:16 pm

@abemogi: Terima kasih sudi datang melawat Baloot’s Blog ni walaupun sibuk di Sungai Petani. :)

Reply

suda April 6, 2010 at 1:30 pm

thanks 4 sharing… sungguh berkuasa wordpress ni… huhu

Reply

zik April 11, 2010 at 10:40 pm

phiuuyoo… ada banyak rupanya…erm aku nie jenis yang tak berapa nak rajin explore dalam bab2 macam nie… terima kasih ye sharing..

Reply

aizuddin April 12, 2010 at 6:43 pm

banyak lagi belum aku explore pasal wp ni..apa lagi joomla dan lain2..huu

Reply

Baloot MX April 14, 2010 at 4:52 am

@aizuddin: Kalau nak di-ikutkan memang tak sempat nak explore semua. Aku pun sekadar explore yang rasa penting je untuk wat website. Masa ada tempahan laman web dari client yang berkaitan dengan sistem lain, baru start belajar n refresh balik. Hehe..

Reply

reezluv April 18, 2010 at 6:39 pm

aku masih lagi merangkak lagi wat menatang ni..hehe..anyway..thanks..:P

Reply

Steward John May 5, 2010 at 7:57 pm

Bro, terima kasih sebab berkongsi benda ni. Tapi dah separuh jalan dah buat benda nih baru jumpa entri bro.. Memang fening kepala nak code semua benda dari 0. Mana lagi nak design, slice, code dalam html sebelum pindah ke Wordpress.. Harap2 semua menjadi…

Reply

ifa May 18, 2010 at 10:48 am

ada tak offer kelas utk wordpress ni?

Reply

paan June 9, 2010 at 11:28 pm

thanks bro untuk info yang bermanfaat nie…

Reply

Aku June 24, 2010 at 1:20 pm

huhu… blog nie dah bertambah maju… :-D lama rasanya tak menjenguk ke sini…

hehe…. teringin jek test buat theme sendiri…. tp selalu tersangkut kat part coding…. maklumlah belajar sikit2 pasal php,html dgn css ni secara sambilan… last2 cari jek theme percuma yg manaberkenan kemudian edit jek… terubat sikit hati :-)

Reply

irfan August 9, 2010 at 10:04 am

aku pakai adobe dreamveaver cs4 tapi sangkut dekat database,sign up dapat masuk dlm database,tapi nk buat log in menggunakan id yg sama two susah sikit mcan mana ek cara menbuat nya,..tolong aku plz pada sesiapa yg tau….

suara berharap…./

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: