Koleksi Tutorial Adobe After Effects – Ditujukan Khas Buat Ariyako.org (Professional Videographer)

by Baloot MX

in Tutorial

dvd raja grafik malaya

Sumber Grafik Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator:

http://rajagrafikmalaya.com

koleksi-tutorial-adobe-after-effectsPost pada kali ini aku tujukan buat Ariyako.org (geng blogger aku di Kota Bharu, Kelantan). Untuk pengetahuan anda semua, Adobe After Effects ni merupakan satu software untuk buat video atau visual effect. Seperti yang saudara lihat iklan dalam TV, Hollywood Movies, Cerita Hantu dan sebagainya, effects yang digunakan boleh dibuat menggunakan software ini.

Anda juga boleh IMPORT grafik 3D daripada Adobe Photoshop ke Adobe After Effects untuk buat visual grafik 3D. Secara ringkasnya, Adobe After Effects ni digunakan untuk Edit Video, Buat Efek Video, dan Animasi Video.

Disini aku senaraikan link untuk Tutorial Adobe After Effects:

The Dark Knight

Tutorial

3D Light Casting

Tutorial

Glass Orbs

Tutorial

The Birth Of A Logo

Tutorial

Jumbotron Column

Tutorial

Motion Typo Act.1: Tutorial video animation typography

Tutorial

Create a MoGraph Urban Jungle

Tutorial

After Effects: Explosive TV promo graphics

Tutorial

Fracture Design

Tutorial Adobe After Effects

Tutorial

Animated Swirls in Adobe After Effects

Tutorial

Lightning Strike

Tutorial

Disintegration

Tutorial

3D Motion and Position of Text Characters with After Effects

Tutorial

Create a Photo Montage with After Effects

Tutorial

Learn How to Create an Advanced Jumper Effect

Tutorial

Shine Some Light On The Situation

Tutorial

Boharg II Breakdown

Tutorial

The Dancing Can

Tutorial

Create Whispy Spirit-like Text

Tutorial

Energetic Titles

Tutorial

Blowing Flowers

Tutorial

Colorful Universe

Tutorial

Growing 3D Vines

Tutorial

Bitweiser Light

Tutorial

Youveelizer

Tutorial

Color Grade and Enhance a Horror Shot

Tutorial

Shape Layer Tip #3: Trim Paths

Tutorial

Animating Spray Paint and Stencil Effect in After Effects

Tutorial

Keep Your Eye on the Ball… 3D in After Effects

Tutorial

Dynamic Bar Graphs

Tutorial

P2. Lightning Explosion Part 2

Tutorial

Light Streaks 2

Tutorial

Bessie Potter

Tutorial

The Pusher

Tutorial

Designing a Graphic From Scratch

Tutorial

Kung Fu Energy Ball

Tutorial

Starting with After Effects

Tutorial

Integrating Cinema 4D into After Effects

Tutorial Adobe After Effects

Tutorial

Earth Zoom

Tutorial

Learn to Make a Custom 3D Wall Text Reveal

Tutorial

Creating a Tracked Head Wound

Tutorial

Create the “My Paper Mind” Effect

Tutorial Adobe After Effects

Tutorial

p/s: Aku tidak ‘pandai’ menggunakan Adobe After Effects. Jika anda semua mempunyai apa-apa persoalan, sila kemukakan kepada saudara Ariyako.org. :)

dvd raja grafik malaya

Sumber Grafik Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator:

http://rajagrafikmalaya.com

{ 36 comments… read them below or add one }

Jmay January 23, 2010 at 11:02 pm

Pergh..cun tul grafik2 nih..huhu..thanks for sharing bro.. :)

Reply

Baloot MX January 31, 2010 at 9:19 pm

Anytime Jmay.. TQ sudi melawat Baloot’s Blog.. :)

Reply

Anarm January 24, 2010 at 5:45 am

bende ni la yg diorang guna buat effect kt movie2 tu ek?

Reply

Baloot MX January 31, 2010 at 9:20 pm

Yup, software Adobe After Effect la yang diorang guna untuk buat setiap effect di dalam MOVIE tu. Hantu, Pontianak, Gempa Bumi, Kilat, etc semuanya boleh buat menggunakan software ni.. Memang cun.. :)

Reply

aktechpage.com January 24, 2010 at 8:32 am

1 koleksi video Tutorial yg gempak…
Tp Adobe After Effect ni mesti guna banyak RAM & Processor yg laju
Berapakah RAM yg diperlukan & Apakah processor yg sesuai digunakan utk pkai Adobe After Effects ni??

Reply

Baloot MX January 31, 2010 at 9:22 pm

Memang betul. RAM n CPU kena mantap.. Setakat guna kat laptop memang semput terus.. Hee.. Kalau mengikut member aku yang guna software Adobe After Effect ni, dia guna CPU Intel i7, RAM 8GB n Graphic card lupa lak bape MB. Tapi harga Graphic card tu dah RM1500++.. :)

Reply

mohdisa January 24, 2010 at 7:54 pm

wah, menarik gila. software ni kena download jugak ke? free ke? aku nak test wat gak.

Reply

Baloot MX January 31, 2010 at 9:23 pm

Software ni kena beli bro. Download percuma pun boleh dekat Adobe.com. Tapi guna dalam 30 hari je la (free trial). Lepas tu kena beli baru boleh guna.. :)

Reply

Najib Hassan January 25, 2010 at 8:17 pm

DAMN DAMN DAMN!!! sangat cantik !!! terima kasih for dedicated tuuu terharu rasa…sob sob..meleleh air mata nih ahahahahah..meh belanje TT awal bulan ahaks

Reply

Baloot MX January 31, 2010 at 9:41 pm

Awal bulan dos ni.. Cepat2.. NICK CAFE.. Haha..

Reply

Nasz Razak February 2, 2010 at 10:24 am

@Najib Hassan, terharu des… pas neh bleh la ko ajar aku yg noob neh.. :D

Reply

creativeox January 30, 2010 at 6:35 pm

untuk tutorial after effect bahasa melayu, visit my website creativeox.com

Reply

Baloot MX January 31, 2010 at 9:41 pm

Thank you CreativeOX.. Will check it out.. :)

Reply

mohdisa February 2, 2010 at 8:31 am

oic, takpa. tak silap aku, aku dah ada master collection punya. cuma tak install je lagi. hehe

Reply

Baloot MX February 3, 2010 at 4:12 am

Orait dah tu bro. Lepas ni boleh godek2 semua software Adobe. Cuma masa je yang menentukan semua tu, samada sempat ke tak. Hehe.. Aku cadangkan kalau bro minat dengan graphic design ni atau nak ambil upah buat design banner, guna:

- Adobe Photoshop
- Adobe Illustrator

Dapat mahirkan diri dengan dua software gergasi Adobe tu pun dah OK. Gud luck bro MohdIsa. :)

Reply

reezluv February 2, 2010 at 1:08 pm

rasa cam aku nak beli jek koleksi tutorial kat VideoCopilot tu..pakej semua sekali tu..The Ultimate 10 Pack..tapi aku belum punyai PC yang power lagi..kang mau render 5 minit punya show, sampai 1 hari kena tunggu..hahaha

Reply

Baloot MX February 3, 2010 at 4:37 am

Sabar bro Reezluv, jadi pakar graphic designer pun dah cukup. Hehe.. Yang video tu kita serahkan kepada pengguna MAC sebab pc yang menggunakan sistem Apple ni memang power bab render video. Hee.. :)

p/s: Geram betul tengok Nikon D90 bro tu.. :p

Reply

mohdisa February 3, 2010 at 3:04 pm

Itulah pasal, cuma masa je tak mengizinkan sekarang ni. Photoshop dan Illustrator memang pilihan terbaik. :)

Reply

Lily April 30, 2010 at 10:48 am

Salam, Penulis blog, saya mencari trainer yang boleh mengajar after effects cs4, sila hubungi saya. TQ :>

Reply

Baloot MX May 1, 2010 at 4:55 pm

@Lily: Maaf, sy tidak mengajar untuk perisian Adobe After Effects. Sy hanya mengajar menggunakan perisian Adobe Photoshop CS3 / CS4 sahaja. :)

Reply

aimi kim May 28, 2010 at 3:40 pm

name ape software neh? adobe after effects eh? nak beli lah. :)

Reply

Baloot MX May 29, 2010 at 8:34 am

@aimi kim: Yup, nama software untuk edit video effects ni Adobe After Effects.. :)

Reply

aimi kim May 29, 2010 at 6:18 pm

terima kasih. :)

Reply

Aku June 24, 2010 at 1:56 pm

byk gila tutorial… aku sem4 nnt ada belajar pasal benda ni klu tak silap… leh la belajar sikit :-)

Reply

kamal December 18, 2011 at 9:07 pm

Boleh tahu, mana nak cari after effects template free.

Reply

Alif April 7, 2012 at 10:00 pm

helo my frend, tq give me this tutorial , this tutorial help me so much .

Reply

ahmad sajidi July 22, 2012 at 8:31 pm

Macam mana awak pusing rupnya..tengok..

Reply

Baloot MX September 9, 2012 at 2:35 am

Maaf tuan saya tak faham apa pertanyaan yang tuan kemukakan tu. Boleh jelaskan ?

Reply

resti September 3, 2012 at 5:08 pm

informasi yg bermanfaat untuk para pemula..
kalo ada waktu kunjungi juga saya

http://resti.blog.stisitelkom.ac.id/

terimakasih…

Reply

aisyahalya October 20, 2012 at 3:18 pm

nak tanya, tahu tak macam mana nak install
template adobe after effect utk AE CS3?
tulunnn~~

Reply

sharo December 11, 2012 at 12:30 pm

menarik gak koleksi tutor ni.. hampir kesemua tutor tu sy dah ada(download).. mmg best belajar ni.. dan sy sdr pernah buat servis buat video guna software ni.. senang bila paham basic nya..

Reply

Kinan Patria March 29, 2013 at 7:12 pm

tutorial typography nya ko gak bisa dibuka? ajarin dong pliis.. butuh tutorial yang pake bahasa :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: