30 Design Tutorial Khas Untuk Malaysia Web Designer

by Baloot MX

in Designer,Tutorial

Hari ni aku nak bagi korang tutorial pulak. Post ni khas untuk Malaysia web designer. Sebab setahu aku, masih lagi ramai web designer kat Malaysia ni masih lagi belum di tahap yang amat memuaskan. Hehe. Sorry to say this. Aku tau ramai jugak yang boleh buat design-design yang lawa dan cun.  

Memang aku tak nafikan, memang ramai Malaysia web designer yang boleh design mengikut trend terkini, web 2.0, tapi peratusannya masih lagi rendah. Aku, masih lagi di peringkat pembelajaran walaupun aku dah buat design web lebih 50 website. Aku akan anggap still newbie. Sebab dalam dunia web design ni, takkan habis punya. Setiap hari ada je jenis design yang terbaru, konsep terbaru, elemen terbaru. :D

Kesemua tutorial yang aku listkan kat bawah ni nanti adalah full-page tutorial. Iaitu korang boleh start dengan serta merta untuk mendesign. Boleh cuba seberapa banyak yang korang nak, mahirkan diri dengan setiap tutorial di bawah ni. Aku jamin 100%, korang akan berpuas hati dengan tutorial yang diorang buat ni. 

Old Paper Layout

old paper layout web design

Professional Modern Web Layout

Professional Modern Web Layout web design

Photography Portfolio Design

Photography portfolio Design malaysia web design

Professional Header Design

Professional header design malaysia web developer

Photoshop Texture From Scratch then Create Grungy Web Design

Photoshop Texture From Scratch then Create Grungy Web Design

Volkswagen Inspired Navigation

Volkswagen Inspired Navigation malaysia web developer

How To Create Glossy 3D Button

Creating A Glossy 3D Button

Royal Interface Design

Royal Interface - Design Tutorial

Watercolor Design Effect Menu

Design Watercolor Effect Menu

Tutzor Web 2.0 Style Design

Tutzor web 2.0 style design

Black Website Design

Black Website Design

Create Simple & Sleek Web 2.0 Design Footer

How to Create a Simple & Sleek Web 2.0 Site Footer

Create Grunge Web Design In Photoshop

How to Create a Grunge Web Design in Photoshop

Professional Design Web Template In Photoshop

Design a Professional Design Studio Web Template in Adobe Photoshop

Corporate Style WordPress Layout

Corporate WordPress Style Layout

Vibrant Modern Blog Design In Photoshop

Create a Vibrant Modern Blog Design in Photoshop

Simple Rounded Content Box In Photoshop

Design a Simple Rounded Content Box in Photoshop

Cartoon Grunge Design In Photoshop

Design a Cartoon Grunge Web site Layout

Design A Unique Grungy Website Layout

Design a Unique Grungy Website Layout

Scrap Of Notebook Paper

A Scrap Of Notebook Paper

Create Glossy Navigation Bar

Creating A Glossy Navigation Bar

Clean Grungu Blog Design In Photoshop

Making the ‘Clean Grunge’ Blog Design Photoshop tutorial

Sound System Web Layout In Photoshop

Sound System Studio Web Layout Photoshop tutorial

Shiny, Glossy and Slick Web Design In Photoshop

Platinum Shiny, Glossy and Slick Web Design Photoshop tutorial

DesignStudio Layout In Photoshop

Design Studio Layout - Photoshop Tutorial

Vertical Navigation In Photoshop

Clean Vertical Navigation Interface in Photoshop

Professional Magazine Website Layout

Creating A Professional Magazine Web Layout

Design Agency Layout In Photoshop

Design Agency Layout Photoshop tutorial

Modern Search Bar In Photoshop

Modern Web Search Bar Photoshop tutorial

Carbon Fiber Layout In Photoshop

Carbon Fiber Layout Photoshop tutorial

Adakah anda semua telah mencuba salah satu tutorial diatas? Anda boleh share dengan aku apa yang telah anda semua belajar melalui tutorial di atas. Aku masih lagi belum mencuba kesemua tutorial diatas. Hanya 8-10 tutorial yang aku telah cuba. Kebanyakannya tutorial yang menggunakan Adobe Photoshop. Sebab aku mempunyai banyak sumber grafik VECTOR untuk guna kat Photoshop tu. Hehe. :D

Jika anda ada tutorial lagi yang berkenaan dengan web design, boleh la senaraikan kat bawah post ni. Nanti aku akan buatkan post khas untuk tutorial tu. Link ke website anda juga akan diberikan.

Enjoy your holiday my friends!

{ 11 comments… read them below or add one }

Melayu Boleh April 21, 2009 at 12:38 pm

good artikel
boleh ak buat rujukan untk keje ak
bleh bg idea bru untk design web or blog nie

Reply

Baloot MX April 21, 2009 at 1:02 pm

ko design ke Olskool?
hehe..
design2 ni kebanyakannya guna Adobe Photoshop.
aku pun tak berapa mahir sangat.. dalam proses pembelajaran..
slow2 lagi.. :D

Reply

azudin April 29, 2009 at 11:33 am
Active Blogger May 11, 2009 at 12:18 am

hehe banyak gila…tapi aku tak minat sgt nak guna PS nie…leceh la… :-)

Active Blogger’s last blog post..Nombor Pin Google Adsense Aku Dah Sampai

Reply

mohdisa May 15, 2009 at 11:35 am

wa, banyak yag boleh dipelajari ni. tp skg tgh sibuk ng report. anyway thanks…

mohdisa’s last blog post..Hari terakhir…

Reply

ikram.hakimi May 15, 2009 at 8:03 pm

dulu aku mmg support 2.0, of coz la lawa audience tgk,
tapi skrg aku lagi sapot clean and simple, typography,
nak deco pun lebeh kepada CSS, sbb aku nk kejar information
loading rather than utk org nk tgk cantek2.

tp nice post!

ikram.hakimi’s last blog post..Blog : Imajinasi Terlampau

Reply

Baloot MX May 16, 2009 at 2:34 am

@ikram hakimi: web 2.0 ni bukan sebab design2 dia yg artistic, grunge tu.. tapi clean n simple with typography pun org panggil web 2.0.. aku pun minat simple n clean. cuma skrg ni nak try belajar wat design yg agak grunge sket.. kena guna Photoshop, itu yg buatkan aku berminat tu.. Hehe.. :D

@active blogger: memang leceh bro, tapi bila tgk hasilnnya, semua penat lelah rasa berbaloi.. itu yang buatkan org suka guna PS ni..

@azudin: terima kasih bro untuk URL tu. nantikan tutorial photoshop aku. hampir 100 tutorial utk Adobe Photoshop text effects.. Hehe.. aku dah siapkan post tu, nanti akan keluar dalam masa 1-2hari kot. aku tak pasti bila aku set date tu.. :)

Reply

ecard May 17, 2009 at 11:56 pm

memang best la, kalau pandai mendesign ni.
aku hanya menconteng dinding je……. lukis mural.

ecard’s last blog post..Happy 21st Birthday

Reply

adie August 18, 2009 at 9:42 pm

huhu…memang ni aku cari..tapi still xreti2 nak mendesign2 ni..kene belajar..

Reply

ryzalyusoff October 21, 2011 at 6:29 pm

cool designs :D tq letakkan sumer ni together..

Reply

ahmad shah kpop quiz February 4, 2013 at 9:18 am

mmg style~!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: