Cara-cara Untuk Buat Template Joomla

by Baloot MX

in Joomla

tutorial-joomla

Terdapat beberapa cara untuk buat template Joomla. Antaranya menggunakan plugin di Adobe Dreamweaver atau secara manual iaitu melalui lakaran asal seperti menggunakan Adobe Photoshop atau basic HTML. Untuk cara menggunakan Adobe Photoshop, anda perlu design terlebih dahulu, kemudian slice kepada beberapa bahagian dan convert kepada HTML menggunakan Adobe Dreamweaver.

Di dalam tutorial pada kali ini, anda akan belajar untuk buat template Joomla melalui lakaran asal, iaitu Start From Scratch. Anda boleh baca tutorial ini di laman web Net TutPlus di post ini:

How to Create Your Joomla Template

Melalui pengalaman sebagai Joomla Web Developer, aku pernah untuk mereka-bentuk design template Joomla, tapi hanya untuk kegunaan sendiri. Aku buat menggunakan software plugin dan digunakan di dalam Adobe Dreamweaver. Memang rumit dan berbeza dengan mereka-bentuk design template WordPress.

Jika anda mahu design template Joomla, boleh mencuba dengan membaca tutorial diatas.  Post ini sekadar membantu anda dalam mencari tutorial Joomla. Selamat mencuba.. :)

Baca post kategori Joomla jika anda masih baru menggunakan Joomla.

{ 14 comments… read them below or add one }

aktechpage.com October 2, 2009 at 10:04 pm

TQ forsharing this info bro…

Joomla ni kadang2 senang, kadang2 susah …
tp website pertama aku publish kt internet guna Joomla … :-)

Reply

Baloot MX October 3, 2009 at 5:54 pm

Demo lagi gempak bos. Mula2 lagi dah guna Joomla. Hee.. Kawe mula guna HTML biasa jah. Pastu beralih ke Wordpress, then Joomla.. :)

Reply

paklong a.k.a ecard October 3, 2009 at 1:44 am

cara buat wp template tak de ke………………..

Reply

Baloot MX October 3, 2009 at 11:59 am

Cara buat template Wordpress tu ada. Tapi bukan dalam Bahasa Melayu. Dalam English. Nanti Baloot tolong Paklong carikan ye.. :)

Reply

jue October 12, 2009 at 9:13 am

hi baloot,

kalau ada masa buat la tutorial cara baloot ttg template joomla ni..btw apa advice utk org yg mmg zero knowledge psl css..sbb nak buat joomla mesti kena tau css kan..huhuhu

TQ

Reply

Mat Dojer November 23, 2009 at 3:31 am

AKu memula dengan joomla 1.0.. since aku designer, byk jugak template yg aku buat dah distribute as FREE template.. :) Tp semenjak kuar nyer 1.5 nih, aku jd weng sikit cos kena blajar CSS + tabless design.. maklum la, tabless design bukan berdasarkan visual time develop tuh, tp kena base pada CSS.. fuh.. masih terkial2 lg nih mencari tutorial yg sesuai dengan jiwa aku :)

Reply

megat January 3, 2010 at 3:21 pm

info cun! mudah untuk aku rujuk memandangkan aku sekarang cuba untuk menerokai joomla!

harap selepas ini lebih banyak tutorial yang boleh dikongsi.

Reply

Baloot MX January 6, 2010 at 2:24 am

Baloot’s Blog akan menyediakan lebih banyak lagi Tutorial Joomla pada masa akan datang. Jangan lupa untuk melanggan RSS Feed Baloot’s blog ye Encik Megat.. :)

Reply

mohdisa February 7, 2010 at 3:20 pm

aku baru nak belajar wat template utk joomla ni. hehe

Reply

esa October 16, 2010 at 4:10 pm

ak g bisa belajar adobe tolong belajarin aku dnk’ hehehehe

Reply

ideris shamsudin October 29, 2010 at 9:49 am

tuan
saya tertarik dan berminat dengan tutorial yang tuan bina
Adakah tuan ada membuat kelas utk belajar menggunakan Joomla dan lain2
Sekiranya ada saya dan rakan berminat untuk menghadirinya
teruima kasih

Reply

Baloot MX October 29, 2010 at 7:19 pm

Terima kasih tuan Ideris Shamsudin

Buat masa sekarang saya hanya sediakan personal coaching untuk bina laman web menggunakan Joomla sahaja. Maksud personal coaching ini, saya hanya akan mengajar 1-2 orang sahaja dalam satu-satu masa. Ini untuk mengekalkan kualiti laman web yang diajarkan oleh saya. Jika ramai-ramai saya tak buat sebab saya pentingkan kualiti bukan kuantiti website yang dihasilkan oleh peserta personal coaching saya. :)

Jika Tuan Ideris berminat, boleh lah hubungi saya.

Reply

yukitada December 15, 2011 at 7:38 am

camner nak perbesarkan saiz web ?

ape koding css/html yg nak kena adjust ?

Reply

Rizkidaffa January 15, 2013 at 3:07 pm

Kurang Lengkap cuuuiii
Sekolah ku SMP ae udh lengkappp !!!

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: