59 Idea Untuk Memulakan Bisnes

by Baloot MX

in Business

idea-untuk-memulakan-bisnes

Adakah anda memerlukan idea untuk memulakan bisnes anda sendiri? Idea-idea ini kebanyakannya atau hampir kesemuanya memerlukan modal yang besar. Lebih kepada konvensional bisnes. Ini hanyalah idea-idea, sekiranya tidak disertakan dengan tindakan, idea ini tidak bermakna apa-apa. Idea asal ini dipetik daripada sebuah website, iaitu ZeroMillion. Idea-idea ini ditulis dalam bahasa Inggeris, jadi aku hanyalah translate idea-idea ini ke dalam bahasa ibunda kita semua, bahasa Malaysia.

So, here’s the ideas:

  1. Restoren dibawah laut / restoren di dalam tasik
  2. Perkhidmatan spa secara franchise
  3. High quality light fixtures
  4. Comfy, damage-free ear phones
  5. Kerusi yang mempunyai tempat untuk meletakkan popcorn, tray, built-in radio, dan mesin urut
  6. Microware yang mempunyai fungsi pembersihan-sendiri (self-cleaning)
  7. Kedai yang menjual secara borong yang tidak mempunyai kad keahlian
  8. Pusat aerobik hanya dikhaskan untuk remaja
  9. Restoren khas untuk haiwan peliharaan seperti kucing & anjing
  10. Tangki oksigen untuk kucing & anjing supaya haiwan peliharaan anda boleh pergi diving dengan anda
  11. Kedai baju yang boleh buat pelbagai custom-made baju mengikut kehendak pelanggan
  12. Electronic translator yang boleh diletakkan didalam telinga anda (tak perlu lagi perkhidmatan jurubahasa)
  13. Syarikat rekabentuk fesyen yang dikhaskan untuk orang-orang baru yang menceburi bidang fesyen.
  14. Menjual barangan kemas tradisional, yang susah didapati seperti yang terdapat di Central Market, Kuala Lumpur
  15. Straw yang mempunyai perasa seperti strawberi, coklat, madu, ceri biru dan sebagainya
  16. Kedai berantai yang dikhaskan untuk menjual gula-gula di pusat-pusat hiburan atau taman tema
  17. Kedai CD secara online yang boleh didownload setiap bulan dengan movie-movie terbaru
  18. Perisian pembelajaran (educational software) untuk OKU
  19. Perkhidmatan sonar untuk orang buta / cacat penglihatan
  20. Mesin minuman yang boleh bercakap/berkomunikasi dengan anda
  21. Kedai online yang membolehkan anda merekabentuk baju/seluar mengikut pilihan anda sendiri kemudian akan diposkan terus ke rumah anda
  22. Rumah yang mempunyai rekabentuk secara triangular & circular
  23. Cafe Internet yang mempunyai restoren (kini tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan di ibu kota Kuala Lumpur)
  24. Pen yang mempunyai fungsi iaitu tidak kehabisan dakwat
  25. Minyak petrol jenis baru untuk kenderaan (agak susah untuk difikir sekiranya anda bukan didalam bidang Sains Kimia/Petroleum
  26. Hovercars
  27. Kalendar untuk kolej-kolej di Malaysia
  28. Kalendar untuk ko-kurikulum kolej/universiti di Malaysia
  29. Radio/TV yang diaktifkan menggunakan suara anda
  30. Rumah yang diaktifkan menggunakan suara anda seperti penyaman udara, pintu, dapur & peralatan elektrik
  31. Kunci pelbagai guna yang diaktifkan menggunakan suara
  32. Kenderaan menggunakan hidrogen sebagai bahan bakar sebagai ganti untuk petrol/diesel
  33. ‘Penghapus’ jerawat yang mudah-guna
  34. Seluar dalam lelaki yang mempunyai poket
  35. Kedai donut pelbagai  aneka donut
  36. Kasut yang mempunyai poket rahsia kecil untuk menyimpan sesuatu barang yang berharga
  37. Wireless TV headsets
  38. Shampoo rambut sambil mewarnakan rambut
  39. Meja yang mempunyai komputer (build-in)
  40. Pemotong rumput yang mempunyai alat kawalan jauh
  41. Mesin basuh yang dilengkapi sistem pengeringan
  42. Jam yang mempunyai ciri-ciri untuk pemain MP3
  43. Jam yang mempunyai ciri time-zone dan menentukan secara automatik time-zone tempat anda berada
  44. Berus gigi yang mempunyai ubat gigi di dalamnya dan pengguna tak perlu lagi membeli ubat gigi secara berasingan
  45. Kereta sport/kereta lumba yang menggunakan kuasa solar
  46. Pewarna kuku yang boleh bertukar warna mengikut suhu dan masa
  47. Penyaman udara yang dikawal oleh suara anda
  48. Resort
  49. Pengikat rambut yang boleh bertukar warna mengikut suhu & waktu (siang/malam)
  50. Shower yang mempunyai telefon, TV dan radio didalamnya
  51. Span mandi siap sedia dengan sabun, pengguna tak perlu lagi membeli sabun secara berasingan
  52. Alatan perabot yang boleh berubah tempat secara automatik dan dikawal oleh sistem berkomputer/kawalan jauh
  53. Kedai yang berwarna-warna dan ceria
  54. Alat pengesan pelajar untuk mengetahui dimana pelajar tersebut berada semasa waktu persekolahan
  55. Alat yang memberi makan & minum untuk haiwan peliharaan secara automatik apabila tuan punya haiwan berada di luar rumah untuk beberapa hari
  56. Bakul sampah yang mempunyai penyembur pewangi didalamnya supaya bilik kekal berbau wangi
  57. Penyembur warna cat yang mempunyai warna 3-in-1
  58. Peti sejuk yang mempunyai alarm didalamnya untuk mengesan makanan yang telah lama atau tamat tempoh luputnya
  59. Bot yang mempunyai ciri-ciri smooth ride, tiada lagi penumpang yang mabuk laut

Jadi sekarang idea telah pun ada, hanyalah tindakan yang diperlukan oleh anda semua. Post seterusnya, aku akan menceritakan bagaimana perlu anda lakukan untuk memulakan tindakan itu secara berkesan. Nantikan post aku yang seterusnya. Mungkin mengambil masa beberapa hari kerana aku sekarang agak sibuk untuk meng-upgrade website BaLooTisme. Kemungkinan besar website BaLooTisme akan siap dalam masa 4-5 hari lagi. Nantikan kedatangan BaLooTisme yang berwajah baru & menggunakan platform Joomla.

Sekiranya anda tidak mahu terlepas membaca post-post di blog aku ini, aku syorkan anda supaya melanggan RSS Feed blog ini.

{ 13 comments… read them below or add one }

milsum March 20, 2009 at 12:10 pm

pergh…
sume idea2 tu memerlukan modal yg beso2…
xleh betindak gak r…

Reply

ahfizfazi April 3, 2009 at 5:56 pm

ye la.. memang nak kena kuar modal kaw-kaw gak tu.
dasat ye mat saleh tu punya idea

p/s: yg no 34 tu paling best

Reply

Baloot MX April 4, 2009 at 9:10 am

no 34 paling best ke?
hehe..
untuk lelaki je tu.. pompuan takleh nak pakai.. :D
setahu aku, tak penah lagi jumpe underwear laki yg ada poket..

Reply

Azliza April 18, 2009 at 10:36 pm

kat oversea banyak….senang diaorang nak simpan ******…kat Malaysia ni takleh kot…orang Malaysia tak suka menyimpan…no 34 ni, kalau degil nak buat jugak leh cari pasaran oversea…Malaysia tak leh…

Reply

Baloot MX April 19, 2009 at 4:36 am

@azliza: aiseh, mana azliza tau kat oversea ada? apesal kat Malaysia takleh nak pasarkan underwear jenis tu? hehe. :D

Reply

Azliza April 20, 2009 at 6:40 pm

sebab i pernah nampak underwear tu masa gi shopping kat sane….tapi 7 years ago masa tinggal kat australia..
(i kata, i nampak je…)..ade poket kat sebelah dalam dia….kau cuba laaa buat try jual kat Malaysia….manalah tahu laris semua orang suka….tapi aku rasa purpose dia kenalah tahu nak simpan apa dalam poket tu…..sudah ku nyatakan org Malaysia tak suka menyimpan….mat salleh dia suka simpan and standby,,,.play safe….please jgn negatif thinking haaaaa!!!! aku orang baik…..

Azliza’s last blog post..Kesalahan Newbie

Reply

kataks May 10, 2009 at 9:08 am

hohoho… memang dasar idea mat saleh ni.

kataks’s last blog post..Apa Cerita Dengan Blogstarz Sekarang?

Reply

vinna January 7, 2010 at 12:10 am

saya memang bercadang utk membuka sebuah kedai pakaian.tapi tidak tau langkah2 utk mulakan bisnes..bagai mana ya?

Reply

zen87 August 10, 2010 at 6:22 pm

besat gak tu..tp ak kata try download benda ni luk..baca skjp mn tau berguna tuk korg semua
<a href="http://www.duit-internet.net/index.php?ref=zEn87&quot;

Reply

faizsufi August 14, 2010 at 9:44 am

semua idea yang memerlukan modal kaw-kaw punya besar. Idea saya untuk pelajar sekolah menengah memulakan perniagaan ajer. Modal dalm RM 2 jer.

Tapi bila baca idea di atas tu,mau main juta-juta nih.

Reply

Nazri Salleh October 8, 2012 at 9:56 am

Saya ada buat ebook bisnes idea, percuma nak kongsi pada kawan-kawan. :)

Kalau nak, lawat laman web saya ok!

Reply

lynndAmya November 13, 2013 at 5:39 pm

Hahahaha, funny but ia memang creative ! I mean majority of these ideas is very very creative like berus gigi yg siap sekali dgn toothpaste nya..wow ! it’s very effective and practical too…what a brilliant idea..maybe i should do proposal about it? Haha..nice sharing, thank you :D

Reply

Top Niaga February 19, 2014 at 12:07 pm

wow. banyaknya. kalau takde idea jugak tak tau lah :)

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: