Teknik Photo Manipulation Menggunakan Adobe Photoshop

by Baloot MX

in Adobe Photoshop

Photo Manipulation merupakan teknik yang agak susah untuk dipraktikkan jika anda masih lagi baru menggunakan Adobe Photoshop. Teknik ini juga memerlukan anda mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Aku pun masih baru dalam mempelajari teknik Photo Manipulation ini.

Teknik Photo Manipulation adalah teknik manipulasikan gambar A dengan gambar B seperti cantuman besar atau cantuman kecil. Dan kesan cantuman ini langsung tidak dapat dikesan oleh anda kerana ianya di-design oleh para designer yang mempunyai bakat yang besar. Hee.. :)

Disini aku senaraikan teknik-teknik Photo Manipulation yang terbaik pernah aku jumpa di Internet. Bukan tutorial, tetapi hanyalah untuk tantapan umum dan anda boleh cari idea daripada koleksi gambar-gambar dibawah ini.

Fruit Manipulation

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

The Eye

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Falling Letters

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Monkeyman

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Chog

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Iron Man

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Extravaganza

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

ZebraFrog

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

One Bark Two Stings

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Photo Manipulation by Jerico Santander

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Platinum Conception

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Vertical Turn

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Granulate Of Champion

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Help

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Sinutab – Nose

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Dirty Jobs

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Fire Horse

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Smoke On The Water

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Koleksi Photo Manipulation (Tidak Bersumber)

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

teknik-photo-manipulation-menggunakan-adobe-photoshop

Apa komen anda tentang teknik-teknik Photo Manipulation diatas? Yang mana anda rasa paling menarik pandangan anda? :)

{ 37 comments… read them below or add one }

Anarm September 14, 2009 at 11:26 am

aku dh lama belajar wat photo manipulation ni..
tp smpai skrg tak pandai2.. haha..

Reply

Baloot MX September 14, 2009 at 5:44 pm

Sama la kita bro.. Tak pandai2 sampai sekarang. Kalau ikut tutorial yang sedia ada tu, boleh la kan. Tapi nak buat sendiri, rasanya makan berminggu-minggu.. Hahaha..

Reply

Afyan September 14, 2009 at 1:39 pm

Saya selalu tengok teknik ni dalam website http://www.worth1000.com/… Layaaaaan

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 12:42 am

Boleh jadikan koleksi-koleksi idea Photoshop Photo Manipulation kat situ.. :) TQ for the links.. Will bookmark soon..

Reply

Ama September 14, 2009 at 5:44 pm

wah terror la sape2 yang pandai gune teknik nih..
gmbar yang pling `cute` sekali,yang telur muka manusia tuh..comfirm x beli..hehehe..

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 12:44 am

Nape Ama taknak beli lak? Telor2 camtu la comel n cute..
Nanti letak muka Ama lak kat telor tu.. Hihi.. :p

Reply

JHafiz September 15, 2009 at 5:09 am

huh, mantap… ~ kalau boleh hasilkan sendiri mmg rasa puas hati.

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 12:51 am

Yup, semuanya memang mantap2 belaka.. Aku je yang tak mantap lagi sebab takleh wat hasil photo manipulation sendiri lagik.. Huhu..

Pekabar blog baru tu bro? Need help? Baloot disni kalau perlukan apa2.. :)

Reply

wanwma September 15, 2009 at 9:27 am

teknik ni bukan hanya memerlukan kepandaian, tetapi juga idea yang menggila. Nak manipulate ni tak susah sangat sebenarnya kalau dah tau photoshop, yang susah tu nak jadikan ia real, sebabnya kita memerlukan pemikiran seni dan imaginasi yang tinggi…org yg pandai buat benda2 alah ni biasanya mesti seorang yang mahir gak dalam real drawing..huhuu

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 12:53 am

Tepat sekali wanwma.. :) Mesti ada idea yang kreatif dan pandai memanipulasikan teknik2 yang boleh dibuat.. Biasanya orang yang agak skema susah nak buat teknik ni (sumber blog, lupa lak mana url).. Biasanya orang yang banyak berkhayal boleh wat teknik photo manipulation ni dengan mantap.. Haha.. :)

Reply

abgzol September 15, 2009 at 2:20 pm

Aku dah lama gak guna photoshop..tapi nak sampai skill macam diorang tu mak aiiiiiiiiiiiiiii..details betul kerja diorang nih! Photoshop ni memang best kalau kita bijak memanipulasikan segala tools yang ada dan ditambah lagi dengan daya kreatif yang tinggi. Terima kasih bro postkan contoh portfolio yang powerful tu..boleh gak dijadikan rujukan & semangat untuk ‘mentauladani’ skill mereka tu!

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 1:01 am

Terima kasih abgzol.. :) Bila nak tunjuk skill abgzol lak. Boleh Baloot pamerkan kat sini. Hee.. Amacam? Orang lama dalam bidang Photoshop ni.. Mesti la boleh je kan.. :)

Reply

haritz September 15, 2009 at 4:55 pm

aku dah dapat software p/shop dah boleh blaja ngan kau ni hehe

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 2:31 am

Orait haritz.. Version bape dapat Adobe Photoshop tu?

Reply

samanosuke_04 September 16, 2009 at 3:50 pm

perghh, mantap giler beb diorang alter image tue.. huhu, teknik2 camnie laaa yang payah sket nak guna dalam photoshop, kena ada imaginasi ngan kepakaran.. haha..

aku yang paling mantap pun stakat guna stamp tool untuk hilangkan jerawat jer laa.. hihi..

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 2:39 am

Teknik hilangkan jerawat pun dah ok bro. Huhu.. Kalau dah ada basic tu lagi senang nak wat teknik2 lain lagi kan. :)

Reply

mohdisa September 16, 2009 at 10:30 pm

teknik ni memerlukan daya imeginasi yg tinggi dan pemikiran yang kreatif abis, objek yg nak digunakan jugak menjadi aspek penting. basic pun aku tak abis study lagi. apa tah lagi nak wat manipulasi plak. ades

Reply

Baloot MX September 17, 2009 at 2:40 am

Pelan-pelan kayuh bro. Lama2 nanti boleh la wat. Asas adobe Photoshop akan aku banyakkan lagi dalam blog ni. :)

Reply

naz September 17, 2009 at 7:57 pm

fulamak!! ni manipulasi yg betul2 marvellous, serious nmpak real! klau baloot free nanti bwat la tutorial manipulasi camni eh.stakat ni xjmpe lagi la tutorial manipulasi gempak camni. btw . Salam Aidilfitri Baloot, maaf sekiranya tersalah type/kata. hv a great raya =)

Reply

Baloot MX September 23, 2009 at 6:09 pm

Hai Naz, selamat hari raya jugak. Tak sempat nak cek blog musim raya ni. Haha.. Layan fb je.. Blog tak bukak pulak..

Amacam raya tahun ni?

Reply

naz September 23, 2009 at 9:37 pm

@Baloot MX aku jrg on9 dow baloot raye ni.same ar.kat kg ibu aku skunk ni. =)

Reply

zool September 17, 2009 at 11:39 pm

Ini kena ambil bermasa2 ni.. tak rajin aku..

Reply

Baloot MX September 23, 2009 at 6:14 pm

Bukan setakat bermasa-masa, malah berhari-hari. Haha.. Selamat hari raya bro zool.. :) Wahh, avatar baju raya baru ke tu bro? Hee..

Reply

Kujie September 18, 2009 at 7:42 am

Andai jari tak dapat bersentuh,
tangan tak dapat bersalam,
hendaknya batin kita tetap bertaut,
Minal aidin wal faizin,
Mohon maaf lahir dan batin

Selamat Menyambut Aidilfitri 1430H kepada balootisme.com – Semoga Allah memberkati setiap perjalanan hidup kita. Maafkan segala kekhilafan Kak Jie yang ada, yang zahir atau yang batin, yang sengaja atau yang tidak, baik yang tersurat apatah lagi yang tersirat…

Reply

Baloot MX September 23, 2009 at 6:17 pm

Saya tak pandai berpantun/sajak/puitis ni Kak Jie. Hehe.. Saya pun nak ucapkan Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin… Kalau ada terkasar bahasa dalam blog ni harap dimaafkan la ye.. :)

Reply

azudin September 18, 2009 at 10:59 am

hi kujie… heheheh

Reply

JHafiz September 19, 2009 at 6:55 am

thanks bro.. bz nk ry sket ni. xsempat lg nk siapkan setting tu smua. hu3. dlm proses nk siapkan artikel 10 perkara yg perlu slps pmsgn wordpress. ado jgk yg sama ngn demo.ekekek… nnti kawe add baloot sbg editor jgk kt blog… kasi emel la bro… thx for helping

Reply

Baloot MX September 23, 2009 at 6:19 pm

Bagus jugak tu. Banyakkan lagi tutorial untuk Wordpress ni. Makin ramai blogger Malaysia yang dah guna Wordpress. Hee.. :)

Aku rasa tak sempat nak jadi editor kat blog demo tu bos. Blog kawe sendiri pun tak terhandle lagi. Hahaha..

Reply

hafisdn September 21, 2009 at 10:57 am

kekadang nak wat…tp xtau nak wat tujuan ape…so kalo ada keperluan baru nak buat. ikot org masing2..

Reply

Baloot MX September 23, 2009 at 6:21 pm

Aku pun tak pernah wat photo manipulation ni bro. Agak susah cket sebenarnya. Aku takde idea pemikiran yang tahap tinggi lagi. Hahaha…

Reply

paklong September 25, 2009 at 12:16 pm

Selamat ari raya Baloot, 0 – 0

Makain lama makin syok plak saya kat blog ni. Minat saya kat Photoshop ni makin mendalam terutama ‘photo effect’. Lepas tengok dvd Mark Monciardini tu , baru saya faham fungsi tools yang banyak tu. Saya habiskan masa 5 jam sehari untuk study videonya.

Jadi saya mula buat blog baru untuk kongsi trick dan tipsnya.
Konsep ‘photo effect ‘, yang saya faham (pandangan peribadi) :
-fahami fungsi tools
-bayangkan apa yang ingini (efek photo)
-manipulate kelebihan yang ada pada tools.
Masalah saya :
-gagal berimajinasi
-tidak memahami fungsi tools
-tidak mengetahui ciri-ciri tools sepenuhnya.

Reply

Baloot MX September 25, 2009 at 11:46 pm

Selamat Hari Raya jugak buat Paklong. Untuk buat Photo Effects menggunakan Adobe Photoshop, ada jugak plugin2 khas yang digunakan. Tapi tak berapa custom. Untuk buat photo effect, lebih sesuai gunakan cara manual.. Hee.. :)

Dah faham semua fungsi tools dalam Photoshop, lagi senang nak buat editing. Gud luck utk Paklong.

Reply

Sepat October 3, 2009 at 2:25 pm

Wahh..bestla sample2 work dlm blog saudara baloot nie..hehe..
jika diizinkan, boleh kiranya saya ambil mana2 sumber yang sesuai di blog bi untuk saya postkan di blog saya..coz blog saya pun berkaitan art n graphics…bleh ke bro.? sharing da knwledge..

Reply

Baloot MX October 3, 2009 at 5:32 pm

TQ Sepat :)

Boleh aje nak kongsi info. Yang penting, jangan hotlink file gambar dari blog ni ke blog bro. Kalau save dalam hosting bro ok je.. Hee.. Risau tak cukup bandwidth je.

Anyway, selamat men-design!

Reply

Ashikin Abdullah February 4, 2010 at 6:50 pm

hi Baloot, mencari photomanipulator Malaysia, so terjumpa blog anda. thanks for sharing the info, have a nice day :)

Reply

tacha March 31, 2010 at 10:57 am

iia bagus ,,, tapii aku gx bisa” bljr photo shop hehehehe

Reply

killy September 11, 2012 at 6:31 pm

nmpk snang tp bler blaja wt ssh

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: