Koleksi Gambar HDR Yang Menarik Menggunakan Adobe Photoshop

by Baloot MX

in Adobe Photoshop,Inspiration

Teknik HDR atau dikenali sebagai High Dynamic Range Imaging (ringkasnya HDR) merupakan satu teknik Photography yang menggunakan dynamic range luminance antara tempat yang terang dan gelap. Hasil gabungan teknik ini dinamakan HDR.

Penerangan lanjut mengenai HDR menggunakan Adobe Photoshop.

Kali ini aku bukan ingin berkongsi mengenai teknik menghasilkan HDR, tetapi ingin berkongsi inspirasi teknik HDR yang dihasilkan oleh pakar Photography menggunakan Adobe Photoshop.



{ 31 comments… read them below or add one }

Nasz May 10, 2010 at 7:11 am

wa.. bro sudah berminat ke?? apa lagi sambar la d3x itu… ade jugak buat hdr pakai photomatix… :D

Reply

Baloot MX May 15, 2010 at 5:11 pm

@Nasz: Dah lama minat teknik HDR ni, edit guna Photoshop (cara senang pakai Action jah, lol). Tapi takde DSLR lak. Huhu. Meh pinjam DSLR demo metar bulan 6 ni. :p

Reply

samanosuke_04 May 10, 2010 at 8:22 pm

aku masih lagi tak paham pemende tue HDR.. maksud dia, bahagian atas ngan bahagian bawah gambar tue ader kaler berlainan ker??

btw, mantap gile seyh diorang edit gambor.. hoho yang 2nd pic tue aku suka gile! tapi kebanyakan nampak palsu.. hoho

Reply

Baloot MX May 15, 2010 at 5:16 pm

@samanosuke_04: Bro pernah tengok muvie guna Blu-Ray tak? Gambar muvie Blu-ray cantik kan? So macam tu lah HDR (secara lebih kurangnya).

Ape maksud PALSU tu bro? Huhu.. Semua gambar tu original, cuma edit coloring, brightness, contrast, gamma etc. Takde manipulation dilakukan. :)

Reply

Malaysia HDR Photography May 13, 2010 at 12:30 am

HDR tu maksud dalam bahasa melayu aku tak reti nak terangkan..tapi biasanya gabungan 3 gambar sama – biasa,terang dan gelap dalam software cam photoshop atau photomatix. Biasa orang guna Photomatix atau Plugin Topaz Adjust dalam photoshop. Sejak aku kenal HDR..semua gambar sekarang aku shoot buat HDR. Photo Blog aku hampir semua gambar HDR tapi tak la lawa cam gambar kat atas ni. Tengah belajar buat HDR.

Reply

Baloot MX May 15, 2010 at 5:14 pm

@Malaysia HDR Photography: Menarik gambar-gambar teknik HDR yang dalam weblog bro tu. Nice~!

Aku pun sama la, hampir kesemua gambar yang dalam website client aku sekarang aku apply-kan teknik HDR, boleh up cket price sebab gambar tu dlm HDR. :)

Reply

x-po May 13, 2010 at 11:19 am

kan best kalau aku pndai main2 bnda2 cmni..hukhuk

Reply

Baloot MX May 15, 2010 at 5:20 pm

@x-po: Memang best bro dan sekarang banyak Photoshop Action yang buat teknik HDR ni. Jadi takperlu edit manual guna Photoshop dah. Huhu. Walaupun tidak se’cantik’ manual, tapi boleh blah jugak la. :)

Reply

fairuji May 14, 2010 at 2:30 am

cool arhh anda…hahaaha…..sudah bertukar ka

Reply

Baloot MX May 15, 2010 at 5:24 pm

@fairuji: Sudah bertukar-lah sekarang. Anda lak cane? Huhu..

Reply

Photochurp May 15, 2010 at 5:37 pm

kna pow nie :p

Reply

zik May 15, 2010 at 6:04 pm

tak pandai nak edit2 macam nie…tengok jela… hehe

Reply

paklong May 15, 2010 at 10:47 pm

Saya baru mencuba HDR ni base on CD I**** A** J****. Teknik yang simple je dia guna. Memang best.

Reply

Baloot MX May 16, 2010 at 6:24 pm

@paklong: CD apa tu paklong? Korek rahsia cket. Hehe..

Reply

paklong May 16, 2010 at 8:59 pm

@baloot , CD oleh pengasas Sifoo.com

Reply

Nasz May 19, 2010 at 6:57 am

@Baloot MX, jom pakat blaja HDR neh.. hang paw ke d300s najib tu… kite ber”HDR”.. hahahah

Reply

mohdisa May 19, 2010 at 3:44 pm

memang menarik teknik ni, kalau dapat buat sendiri memang puas hati. :)

Reply

Baloot MX May 22, 2010 at 5:13 am

@mohdisa: Betul bro. Sekarang ni aku wat HDR kebanyakan pakai Action PS je. Pastu edit cket2 lagi. Nak wat macam kat atas2 tu tak menjadi sgt. Huhu..

Reply

esyam May 21, 2010 at 8:10 pm

seperti mahu histeria melihat gmbr trsebut, wlaupn dh de dslr tp xmmpu nk hsilkn gmbr secntik itu hahaha :)

Reply

Baloot MX May 22, 2010 at 5:15 am

@esyam: Haish jangan histeria lagi bro. Huhu. Gambar2 HDR diatas tu amik biasa je guna di-camporaduk-kan dengan teknik Photoshop je sebab tu jadi cantik. :)

Reply

emma May 30, 2010 at 9:37 pm

Salam…. sy peminat fanatic seni & graphic.apa yg amat meenyedihkan ialah…xde sape nk guide sy untuk belajar adobe ni.tiap masa sy akan msuk blog ni utk tengok je lah.tu je yg sy reti buat masa semalam,kini dan selamanye…tp ni usaha terakhir sy, sy nk tanye kt kengkawan yg budiman,kat mana sy boleh belajor buat business card,greeting card dan ape2 jelah yg design2 ni.klau perlu attend class pun xpe.biar jd pelajar tua..sy serius sgt nih..dh letih survey dari subuh sampai isyak,ni nk masuk subuh dh..tolonglah sy..

Reply

Baloot MX May 31, 2010 at 7:10 pm

@emma: Terima kasih sudi luangkan masa untuk belajar di blog Baloot ini. Emma boleh add saya di YM: husqvarna_mx@yahoo.com. Kita boleh bincang cara-cara untuk buat business card, greeting card dan design-design lain lagi.

Emma juga boleh dapatkan DVD Raja Grafik Malaya untuk memudahkan kerja design, didalam DVD tu terdapat beribu sumber grafik yang siap-sedia digunakan untuk kerja design dalam pelbagai aspek. :)

Link ke DVD Raja Grafik Malaya: http://rajagrafikmalaya.com

Reply

Nik Fattah June 30, 2010 at 12:11 pm

Salam..
Guano nok buat HDR ni?

Reply

Baloot MX June 30, 2010 at 6:59 pm

@Nik Fattah: Kawe tak ajar lagi cara-cara nak edit gambar jadi HDR. Kawe baru senaraikan contoh HDR saja. Nantikan post kawe yang terbaru untuk tutorial-tutorial teknik HDR ni. :)

Reply

reezluv July 11, 2010 at 6:04 pm

sebut pasal HDR ni ramai plak yg suka..termasuk la aku ni..tapi aku tak terer sangat bab2 HDR ni..takat biasa2 jek..

Reply

falie July 27, 2010 at 8:58 am

camera dslr yg terbaru sudah ada function ini…under exp., normal , over exp. ..tet tet tet……siap…

Reply

hollowgram July 27, 2010 at 7:07 pm

meme kemas koleksi tu…

drop komen untk jwb soalan ni,
apa itu HDR?
HDR stand untk High Definition Range. Mksudnya perbezaan kontra di antara gelap dan cerah diperluaskan. Gmbr yg dhsilkn bkan gelap semata2 atau bkan cerah smta2.. Ianya seperti adunan gmbr2 cerah n gelap dgn julat perbezaan yg besar diantara kedua2 ni..

Reply

Sufi Tshirt Printing November 1, 2010 at 2:15 am

bile teknik amik gambar + editing disatukan..mcm ni la jadinya..memang mantap sume gambar2 diatas. terbaik dari ladang

Reply

AyieBlog November 25, 2010 at 7:50 pm

Assalamualaikum,wa menarik perkongsian baro baloo :),menarik gambar hdr 2 hampir kesemuanya ayieblog suka,ini dalam proses belajar DSLR and make HDR dengan photoshop,kalau bro ada toturial untuk HDR kongsi-kongsilah :).

Reply

comot July 3, 2012 at 5:30 pm

aku nak belajar ni saudara…guna photoshop ke edit gambar diatas tu..mcm painting..ada video cara cara nak edit tak..kalau guna camera compact tak blh ekk?? terima kasih

Reply

tshirtmudah March 23, 2013 at 10:51 am

dulu saya ada blajar photoshop ni tp xpernah mampu nk edit dengan umph.
anyway, nice editing..fall in love with most of the pictures.

Reply

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: