Belajar Adobe Photoshop: Koleksi Tutorial Photo Effects Menggunakan Photoshop

by Baloot MX

in Adobe Photoshop

tutorial-adobe-photoshop-photo-effects-copy

Kebanyakan teknik Photo Effects banyak digunakan oleh Photographer. Jika anda seorang Malaysian Photographer, disini aku senaraikan tutorial untuk membuat Photo Effects menggunakan Adobe Photoshop. Anda boleh belajar melalui tutorial tersebut dan praktikkan serta tingkatkan hasil kualiti gambar anda yang sedia ada.

Lebih bagus jika anda mempunyai DSLR kerana untuk buat teknik Photo Effects digalakkan menggunakan gambar yang mempunyai resolusi yang tinggi. Anda juga boleh mendapatkan gambar-gambar yang mempunyai resolusi tinggi pada mana-mana website Stock Photo.

Sila lihat senarai penuh di blog ini pada kategori Adobe Photoshop untuk tutorial yang lain berkenaan Adobe Photoshop.

The Ocean Girl Photo Effects

Tutorial

ocean

A Rather Different Photo Collage

Tutorial

vitamin

Blue Glow Dreamy Portrait

Tutorial

dreamy

Desaturated GOTHIC Look Effects

Tutorial

goth

How To Make Your Twins Using Photoshop

Tutorial

clones

Good and Evil Photo Effects

Tutorial

evil

Make Photos Sparkle

Tutorial

sparkle02

The Guitar Photo Effects

Tutorial

guitar

Urban Style Piece of Artwork

Tutorial

urban

Dirty Grunge Poster Made By Photoshop

Tutorial

grunge

Mafia-Look into Business Photos

Tutorial

mafia

Creating Your Own Fairy-Tale Scene

Tutorial

fairytale

Creating a Vector Composite Effects from a Photo

Tutorial

blabus

Photo to Pencil Sketch With Adobe Photoshop

Tutorial

pencil

Lighting Effects In Photoshop

Tutorial

lighting

Sin City Photo Effects With Photoshop

Tutorial

sincity

Creating Light Motion Trails and Glowing Sparks

Tutorial

sparks

Fire Lines Tutorial

Tutorial

firelines

Photo Retouching and Editing In Adobe Photoshop

Tutorial

tragic

How To Make Your Own Vector Portraits

Tutorial

vector

The Making of Mystic Photos

Tutorial

mystic

Coldplay / Apple Style Portraits

Tutorial

coldplay

The Little Mermaid Photo Effects

Tutorial

mermaid

Electrifying Energy Beams Photo Effects

Tutorial

electric

Colorful Photo Effects Style

Tutorial

strong-impression

Perfume Commercial Photo Effects

Tutorial

fragrance

Adding Light Streaks Into a Photo

Tutorial

lights

Adding a Sparkle Trail Into a Photo Using Photoshop

Tutorial

sparkle

Compositing With Adjustment Layers

Tutorial

compositing

Using Ink Drops In Your Digital Composition

Tutorial

dropink

Make Your Image Look Awesome With Some Photo Effects

Tutorial

fewlights

Fairy Night Eyes Photo Effects

Tutorial

fairy-night

Photos & Compilation Credit to HongKiat.com

{ 20 comments… read them below or add one }

paklong October 27, 2009 at 8:51 pm

pergh……………. semangat tengok tutorial diaorang .
Berapa RM paling murah Canon DSLR …ya ?

Reply

Mus November 17, 2009 at 11:27 am

@paklong, tulah.. semangat berkobar-kobar melihat tutorial tu.. nak mencuba jugak!!

Reply

paklong October 27, 2009 at 9:57 pm

Mafia look ….page not found, buat pembetulan.

Reply

Baloot MX October 29, 2009 at 5:52 pm

Link updated. TQ paklong.. :)

Reply

haritz October 29, 2009 at 12:41 pm

ada cuba buat ala potret tu, menjadi thanks

Reply

broSKL November 3, 2009 at 4:58 am

smart2 grafik yg dorang ni buat ek…x sabar nk praktis.. nt saya cuba satu..mungkin yg ni kot{ Fire Lines Tutorial }

Reply

Baloot MX November 3, 2009 at 4:45 pm

Tutorial Fire Lines seswai buat dengan gambar yang nampak besar.. Ala-ala disco pun boleh jugak.. Hehe.. :)

Reply

mohdisa November 4, 2009 at 12:24 am

memang menarik untuk membuat photo effect ni. lagi best kalau ada dslr sendiri. wa, nak satu. ades

Reply

hafisdn November 15, 2009 at 2:23 pm

baloot!

ko dah review niaga kit? aku nak tanye ko la..ko tau ke platform apa dorang create niaga kit?

Reply

wanie December 4, 2009 at 12:26 am

bro.. nape manyak xley bkak?? or sye yg xtau cmne nk tgk.. huhu..

Reply

ahfizfazi December 6, 2009 at 12:07 pm

perghh…
meleleh air liur, air mata, air idung aku tgk effect
aku nak cubs buat la
mafia effect tu cam best je

Reply

a1zudd1n December 11, 2009 at 12:16 pm

bile la ak nk tere ni..hehe

Reply

Baloot MX January 6, 2010 at 2:24 pm

Tanpa latihan yang berterusan, sapa2 pun takkan pandai bro. :)

Reply

Misha December 19, 2009 at 6:25 pm

nice! sha nak cube nnt ;)

Reply

Tolhe January 2, 2010 at 1:18 pm

saya sangat suka sekali dengan efek nya boleh lah kirim ke emali saya

Reply

Baloot MX January 6, 2010 at 2:18 pm

Nak kirimkan macam mana? Di atas tu sudah ada link ke tutorial-tutorial Photoshop seperti yang disenaraikan dalam post. :)

Reply

rynn June 8, 2010 at 3:19 pm

hi,sya nk tny mcm mane nk tukarkn background sume jd hitam/putih n how to make it blend well dgn pix yg atas background tu?bole sya dptkn emel x?mebi saya bole hntr contoh gmbr yg dimaksudkn.tq

Reply

adi kentung October 12, 2010 at 1:11 pm

maksih banyak tutorial nya
baravo…

ty by kentung

Reply

annisa June 7, 2012 at 11:34 am

semua boleh di edit….jd lebih menarik…

Reply

Ahmad August 25, 2012 at 2:08 pm

Tutorial muka orang nampak berminyak n ala kartun skit tu dipanggil ape ye tutorial nya?

Reply

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: