Belajar Adobe Photoshop – Best Adobe Photoshop Tutorial Of The Month (Julai)

by Baloot MX

in Adobe Photoshop,Best Photoshop Of The Month

belajar-adobe-photoshop

Tutorial Adobe Photoshop ini dipetik daripada beberapa buah laman web tutorial terbaik untuk Adobe Photoshop. Tutorial yang di-kongsi oleh web-web tersebut kebanyakan-nya dibuat oleh professional user Adobe Photoshop yang mempunyai pengalaman dalam menggunakan-nya lebih 4-5 tahun. Hasil kerja-nya memang tidak dapat dinafikan lagi. Semua-nya MANTOP belaka. Hee..

Mulai bulan Ogos ini, aku akan buat-kan satu post setiap bulan yang akan bertajuk Best Adobe Photoshop Tutorial Of The Month. Semua tutorial yang di-kumpulkan daripada seluruh laman web pakar-pakar Adobe Photoshop akan berada di post Best Adobe Photoshop Tutorial Of The Month. Hanya tutorial yang terbaik sahaja akan di-siarkan. Jika anda rasa mempunyai tutorial yang agak MANTOP, sila hubungi aku untuk diletakkan di-dalam post di bulan seterusnya.

Best Adobe Photoshop Tutorial (Julai 2009)

Fantastic Digital Painting

Baca Tutorial

tutorial-belajar-adobe-photoshop-2

Cara tutorial ini bukan-lah menggunakan cara yang lama untuk buat Digital Painting, tetapi cara menggunakan cara alternatif yang baru. Anda boleh mencuba tutorial ini dengan custom paint splashes. Aku dah mencuba, aku pasti anda semua pasti sukakan tutorial yang menarik dan kreatif ini.

Mastering Custom Brushes

Baca Tutorial

tutorial-belajar-adobe-photoshop-5

Mahirkan diri anda dengan penggunakan brushes di dalam Adobe Photoshop. Lembut-kan tangan anda dengan brushes. Pastikan anda kreatif dalam menggunakan brushes. Photoshop ini hanyalah satu, iaitu KREATIVITI.

Firefish Photoshop Tutorial

Baca Tutorial

tutorial-belajar-adobe-photoshop-4

Tutorial isi berasaskan original logo Firefox. Teknik Photoshop ini amat mudah sekali dan tidak menggunakan skill yang rumit. Kebanyakan logo di-luar sana menggunakan free-hand PEN TOOL. Tangan anda cukup lembut, anda pasti menyukai tutorial IKAN BERAPI ini.

Creating Harry Potter Text

Baca Tutorial

harry-potter-tutorial-photoshop-6

Tutorial ini adalah dalam bentuk video. Anda peminat Harry Potter? Sudah pasti tutorial ini amat ‘mudah’ bagi anda kerana tidak membosankan. Anda bermula dengan kosong dan buat satu persatu huruf Harry Potter serta effect-nya sekali. Banyak menggunakan layer styles dan fonts. Cuba-lah.

Creating Broken Link

Baca Tutorial

tutorial-belajar-adobe-photoshop-1

Tutorial digital painting yang menunjukkan bagaimana untuk buat lukisan yang simple kepada yang artistic. Penulis tutorial ini bermula dengan scratch daripada Adobe Photoshop kemudian diajarkan pula penggunaan warna layer dan bagaimana untuk matching-kan warna tersebut dengan lukisan digital anda. Jika anda berminat dengan lukisan digital, tutorial ini pasti menjadi kesukaan anda.

Animal King Photo Manipulation (Baloot’s Fav)

Baca Tutorial

tutorial-belajar-adobe-photoshop-3

Tutorial Photo Manipulation menjadi kegemaran aku sejak dulu lagi. Gambar Singa digadungkan dengan gambar Raja Napoleon. Cara-cara untuk sesuaikan warna illustrasi dengan gambar tersebut. Maka jadilah RAJA SINGA.

Apa pendapat anda tentang Tutorial Adobe Photoshop pada bulan Julai ini? Berikan komen anda dibawah…

Pengiklanan: Ingin mendapatkan PakejDVD Raja Grafik Malaya? Masih terdapat 80+ keping DVD dalam stok. Guna kupon “BALOOTISME” untuk mendapatkan diskaun sebanyak RM10. Harga asal RM70. Terima kasih… :)

{ 7 comments… read them below or add one }

Azah August 11, 2009 at 2:37 pm

woow… menarik…
boleh cuba ni…

Reply

Baloot MX August 11, 2009 at 4:13 pm

jangan lupa untuk mencuba Baloot’s Fav tu.. gambar RAJA SINGA.. memang advanced betul.. dekat 2 jam jugak masa mula-mula nak buat jadi mcm yang asal tu.. huhu..

Reply

loq August 14, 2009 at 12:12 pm

bro mana tuto nya?

Reply

Baloot MX August 15, 2009 at 5:53 pm

@loq, nampaknya loq sorang je yang perasan.. hee.. post update.. :)

Reply

loq August 15, 2009 at 9:24 pm

haha
tu la…dekat 5 minit aku carik mana tuto nye
aku kene cube ni! thx bro!

Reply

adie August 18, 2009 at 1:56 am

respect sama ko brader..terer betul ko dengan grafik nih..

Reply

Baloot MX September 10, 2009 at 8:11 am

@adie, aku taklah terer sangat sebenarnya.. sekadar berkongsi dengan rakan-rakan blogger setakat yang termampu.. hee..

adie mmg mantop lah sebab dah ada iphone 3gs 16gb.. huhu

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: